Indirecte marketing (IM) is een begrip dat aan populariteit wint. Toch bestaat het al sinds we in groepen bij elkaar leven en elkaar beïnvloeden.
IM is te omschrijven als bedoelde of onbedoelde beïnvloeding. Dat kan in kleine kring zoals de voetbalclub (de stoerste speler bepaalt welk merk schoenen hét zijn) of op grote schaal en professioneel door merken te koppelen aan bekende, aansprekende en dus invloedrijke personen.
Met de komst van de smart phones en social networks wordt de onderlinge communicatie tussen mensen niet alleen nog eenvoudiger, ze wordt ook visueler en ‘rijker’ doordat we er allerhande media (bronnen, beelden, muziek) van over de hele wereld in kunnen betrekken. Hierdoor heeft Indirect Marketing een nieuwe dimensie gekregen en zijn de middelen om het in te zetten ruim voorhanden en vaak nog gratis ook.
De consument, en met name jongeren, bepalen zelf wel wat hot is en wat not. Althans, dat bepalen ze samen met hun omgeving. Het wordt steeds moeilijker om ze te bereiken en hun aandacht te krijgen met de traditionele middelen. Steeds vaker zetten merken en marketeers IM in, onder meer dus via de social networks. Ze creëren een buzz en laten de fans de boodschap bewust en onbewust uitdragen. De ‘Like’ button is daar een mooi voorbeeld van. Als de juiste mensen iets ‘liken’, een bepaald merk jeans dragen of naar een bepaalde kroeg gaan, willen anderen dat ook. En vaak is het niet eens bewust.
IM is subtiel en een manier om aandacht te krijgen i.p.v te vragen.
Maar, je moet wel creatief, relevant of opvallend zijn.